Epizoda 98: Luka Aničin

luka yt

Biografija:

Luka se poslednjih šest godina bavi mašinskim učenjem i veštačkom inteligencijom. U toku svoje karijere je imao priliku da radi sa klijentima širom sveta i da kroz te projekte rešava probleme za milione korisnika koristeći ove tehnologije.
Pored inženjeringa, voli edukaciju, te je 2019. godine pokrenuo jednu od svojih kompanija koja se baš time bavi. Trenutno, ova kompanija je edukovala preko 300.000 ljudi širom sveta. 
Trenutno radi kao Data Strategy i Machine Learning konsultant preko svoje firme Datablooz i završava PhD za primenjenu veštačku inteligenciju.

Opis epizode:

Tema vezana za ChatGPT ne prestaje da bude aktuelna kako u medijima, a posebno na društvenim mrežama. Nismo želeli da budemo deo hajpa, ali imamo želju da objasnimo ovaj fenomen sa strane struke i ekspertize. Luka Aničin, jedan od najvećih stručnjaka za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju na ovim prostorima, bio je sagovornik u novoj epizodi Digitalk podkasta i iz jednog vrlo objektivnog ugla, stručno nam je objasnio šta je to ChatGPT, kako funkcioniše, šta zapravo može da radi, a šta ne može. Pored ChatGPT-a, pričali smo i o trendu AI modela kao servisa, koliko je bitna edukacija na ovu temu, kako da razmišljate o veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju kada ste sa strane biznisa…. 

Luka Aničin, Machine Learning & Data Strategy Consultant – https://www.linkedin.com/in/luka-anicin/

Luka preporučuje:
Intro to ML za sve: https://www.coursera.org/learn/machine-learning-introduction-for-everyone
Mostly for engineers:
Intro to ML: https://www.coursera.org/specializations/machine-learning-introduction
100 pages ML book: https://themlbook.com
Intro to Deep Learning and Computer Vision CS231n: https://www.youtube.com/watch?v=vT1JzLTH4G4&list=PLC1qU-LWwrF64f4QKQT-Vg5Wr4qEE1Zxk
ML engineering: https://madewithml.com
Šta je ChatGPT: https://www.youtube.com/watch?v=WRe46LISkTw&t=250s
Šta je Auto ML: https://www.techtarget.com/searchenterpriseai/definition/automated-machine-learning-AutoML#:~:text=Automated%20machine%20learning%20(AutoML)%20is,parameterization%20of%20machine%20learning%20models
MidJourney intro: https://www.youtube.com/watch?v=jytmYCC5OtE
Stable Diffusion: https://stability.ai/blog/stable-diffusion-public-release
https://stablediffusionweb.com

Veliku zahvalnost dugujemo kompanijama koje su prepoznale kvalitet onoga što radimo i odlučile da nas podrže i daju nam vetar u leđa:

1. Pokrovitelj podkasta: MTS

2. Partneri podkasta:
OTP banka
– kompanija Mastercard
Ananas
– kompanija Idea
U Ideinoj online prodavnici unesite promo kod digitalk500 i očekuje vas 500 dinara popusta prilikom vaše online kupovine!

3. Prijatelj podkasta: Izdavačka kuća Finesa
U ovoj epizodi podelićemo dve knjige ‘’Dilema inovatora’’ izdavačke kuće Finesa onima koji budu najbrži i najkreativniji sa komentarima, a možete nam slobodno pisati i na info@digitalk.rs i direktno nam uputiti komentar, sugestiju ili primedbu.
Takođe, svi oni koji na Finesinom websajtu poruče knjige i unesu promo kod digitalk dobiće 10% popusta na već snižene cene izdanja na sajtu: https://www.finesa.edu.rs/ 

Scroll to Top