Epizoda 93: Boris Prpić

boris yt

Biografija:

Boris se bavi računarima 25 godina. U osnovnoj školi održavao je mrežu, u srednjoj je pisao softver za internet igraonice. Apsolvent je Računarskog Fakulteta smer Računarske mreže i komunikacije.
Napravio i vodi Goglase, ecommerce pretraživač koji dnevno ima preko 100k poseta.
Jedan je od osnivača Citexperta, online agencije za nekretnine koja je napravila veliki disrupt na domaćem tržištu. Pored City Experta gde je na poziciji CTO-a, vodi agenciju Codezen i uglavnom se bavi full stack razvojem za Web, DevOpsom i računarskim mrežama.
Voli da putuje, a kao digitalni nomad je obišao oko 40 zemalja i oko 400 gradova. Bavi se snowboardingom i ronjenjem. Posebno voli istraživanje velikih dubina, olupina i pećina.

Opis epizode:

Sa ovom epizodom zašli smo malo više u tehničke vode i razgovor na temu website performance-u. Boris je deo zajednice od samih početaka, a kako mu piše i u biografiji, pored računara je već dvadeset pet godina, te je i više nego relevantan da bude sagovornik na ovu temu. Prošli smo osnove koje su vezane za performanse vašeg web sajta, od metrika koje bi trebalo koristiti, šta sve utiče na brzinu učitavanja vašeg sajta, koji to sve sajtovi postoji, te naravno koje su metode unapređenja i optimizacije. Možda ne tako uobičajena epizoda ali verujemo da vam može biti i više nego korisna.

Boris Prpić, Full Stack developer – https://www.linkedin.com/in/borisprpic/

Boris preporučuje:
https://web.dev/fcp/
https://developer.chrome.com/en/docs/lighthouse/performance/first-meaningful-paint/
https://web.dev/fid/
https://web.dev/cls/
https://www.webpagetest.org/
https://pagespeed.web.dev/
https://www.sitespeed.io/
https://web.dev/rendering-on-the-web/
https://web.dev/vitals/
https://www.nngroup.com/articles/response-times-3-important-limits/
https://www.sitespeed.io/documentation/sitespeed.io/introduction/

Veliku zahvalnost dugujemo kompanijama koje su prepoznale kvalitet onoga što radimo i odlučile da nas podrže i daju nam vetar u leđa:

1. Pokrovitelj podkasta: MTS

2. Partneri podkasta:
OTP banka
– kompanija Mastercard
Ananas
– kompanija Idea
U Ideinoj online prodavnici unesite promo kod digitalk500 i očekuje vas 500 dinara popusta prilikom vaše online kupovine!

3. Prijatelj podkasta: Izdavačka kuća Finesa
U ovoj epizodi podelićemo dve knjige ‘’Atomske Navike’’ izdavačke kuće Finesa onima koji budu najbrži i najkreativniji sa komentarima, a možete nam slobodno pisati i na info@digitalk.rs i direktno nam uputiti komentar, sugestiju ili primedbu.
Takođe, svi oni koji na Finesinom websajtu poruče knjige i unesu promo kod digitalk dobiće 10% popusta na već snižene cene izdanja na sajtu: https://www.finesa.edu.rs/ 

Scroll to Top