Epizoda 33: Igor Spasić

igor yt

Biografija:

Igor Spasić se već dve decenije profesionalno bavi razvojem softverskih rešenja. Imao je prilike da radi u različitim poslovnim okruženjima i industrijama, koristeći raznolika tehnološka rešenja. Zagovornik je otvorenog koda (open-source). Uporedo sa profesionalnim angažovanjem bavi se i edukacijom, predavanjima i radionicama. U poslednje vreme razmišlja o dometima tehnologija, o čemu piše na blogu. U zajednici je prisutan i aktivan od 2004. godine kada je osnovao prvu Java user group u regionu – Java Svet. Usledile su i prve konferencije od ITDay, preko Voxxed Days do HeapSpace konferencije i zajednice, do današnjeg dana i Hipkon lajt lokalne konferencije i okupljanja pod nazivom Tehnološki doručak. Igor godinama doprinosi građenju zajednice pa je zato veoma cenjen i omiljen. Priča o etičkom kodu dodatno objašnjava koliko je posvećen građenju jednog zdravog ekosistema.

Opis emisije:

Razgovor sa Igorom je usledio nakon njegovog predavanja na Hipkon lajt konferenciji gde sam se prvi put upoznao sa temom etike u kodiranju. Tema me je odmah zaintrigirala, a Igor je kao svaki doba programer u jednom konkretnom, konciznom razgovoru istakao sve ono što je važno kada je ova tema u pitanju. Definisali smo pojam softverskog inženjera, čime se oni bave i kakva je zapravo danas njihova uloga kada kreiraju softver koji će potencijalno koristiti veliki broj ljudi. Definisali smo i gde se u svemu tome nalazi etika, te šta zapravo treba da radimo da bismo rešavali ove probleme. Kroz priču sa vrlo detaljnim i zanimljivim primerima dali smo i odgovor kako se cela ova problematika treba rešavati. Da ne izostavimo, dobar deo razgovora na početku obeležila je priča o zajednici obzirom da je Igor od 2004. godine prisutan na IT sceni i bio je inicijator velikih priča, projekata i događaja koje nismo mogli a da ne pomenemo. 

Igor Spasić, softverski inženjer – https://www.linkedin.com/in/igorspasic/
https://oblac.rs/

Igor preporučuje:
Booklet: https://www.acm.org/binaries/content/assets/about/acm-code-of-ethics-booklet.pdf
ACM Code of Ethics and Professional Conduct: https://www.acm.org/code-of-ethics 

Veliku zahvalnost dugujemo kompanijama koje su prepoznale kvalitet onoga što radimo i odlučile da nas podrže i daju nam vetar u leđa:

1. Pokrovitelj podkasta: OTP banka
OTP banka prepoznaje da je upravljanje tokovima novca jedan od glavnih izazova u privredi i svojim klijentima nudi visok nivo ekspertize i iskustva sa primenom najboljih svetskih rešenja. Lider je u transakcionom bankarstvu uključujući faktoring poslovanje, gde zauzima 40 odsto tržišnog učešća i time značajno olakšava svakodnevno poslovanje svojih klijenata. Više o ovoj usluzi možete saznati na sledećem linku: https://www.otpbanka.rs/privreda/domaci-faktoring-privreda/

2. Partner podkasta: kompanija Mastercard

3. Prijatelj podkasta: kompanija Idea
U Ideinoj online prodavnici unesite promo kod digitalk500 i očekuje vas 500 dinara popusta prilikom vaše online kupovine!

I u ovoj epizodi podelićemo dve knjige ’’Scrum Masterclass’’ izdavačke kuće Finesa onima koji budu najbrži i najkreativniji sa komentarima, a možete nam slobodno pisati i na info@digitalk.rs i direktno nam uputiti komentar, sugestiju ili primedbu. Takođe, svi oni koji na Finesinom websajtu poruče knjige i unesu promo kod digitalk dobiće 10% popusta na već snižene cene izdanja na sajtu: https://www.finesa.edu.rs/

Scroll to Top