Epizoda 161: Mališa Pušonja

malisa yt2

Biografija:

Mališa je Managing partner u Attic42 gdje pomaže osnivačima u procesu otkrivanja tehnologije, ali i sa tehnološkom strategijom, arhitekturom i načelima, kao i tehničkim upravljanje duga.
Karijeru je započeo kao asistent u nastavi na Računarskom fakultetu, na kursu za genetičke algoritme. Nastavio je raditi kao programer raznih plugin-ova (WordPress, Java) dok je pisao svoju doktorsku disertacijau iz filozofije informatike. 2016. godine postao je Full Stack mentor na inženjerskim projektima u kompaniji Devana Labs.  Kasnije, kao Glavni inženjer istraživanja i razvoja, Mališa je kreirao Lemon e-mail – prvu kriptovanu i decentralizovanu uslugu e-pošte, koristeći Ethereum & IPFS decentralizovane platforme.
Pre osnivanja Attic42, Mališa je bio CTO i suosnivač MVP Workshopa, jedne od evropskih pionirskih blockchain product development kompanija gde je neposredno radio na projektima. Mališa je proglašen 2018. Godine za EY inovativnog poduzetnika godine.
Voli imenovati stvari koje niko do sada nije imenovao.

Opis epizode:

Kao i u prethodnoj epizodi, i ovaj put se bavimo tematikom Web3 industrije i blockchain tehnologije. Sagovornik nam je bio Mališa Pušonja, Managing partner u kompaniji Attic42 i jedan od pravih pionira kada je u pitanju Web3 u Srbiji. Sa malo izraženijim filozofskim stavom i nekim zaista sjajnim uvidima, primerima ali i objašnjenjima koja dolaze od nekih od svetskih predvodnika ove industrije, Mališa je u ovoj epizodi dao svoje viđenje web3 industrije i njenih najvećih izazova trenutno. Za sve one koji žele da uđu u ovaj svet, pored sjajnog razgovora, Mališa je podelio i neke sjajne resurse za dodatnu edukaciju. Dodatni resursi su vam na raspolaganju i u prethodnoj epizodi koju smo radili sa Mališinim kolegom i partnerom, Petrom Atanasovskim.

Mališa Pušonja, Managing Partner @ Attic42 – https://www.linkedin.com/in/malisapusonja

Mališa preporučuje:
Why web3 is failing: https://www.youtube.com/watch?v=Tz-IVC8_dQo 
Prezentacija: https://docs.google.com/presentation/d/e/2PACX-1vQdEf02wmVJiVWzmxcz16Y0eRowfkWBP3-QiuKEAKoDoSInnjWEfYD_T0w2FqQn4dOLWMDL8lyrmO9U/pub?start=false&loop=false&delayms=3000&slide=id.g21a8401b262_0_162 
Bitcoin whitepaper: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf 
Fat protocols članak: https://www.usv.com/writing/2016/08/fat-protocols/ 
Ethereum fondacija: https://ethereum.foundation/ 

Veliku zahvalnost dugujemo kompanijama koje su prepoznale kvalitet onoga što radimo i odlučile da nas podrže i daju nam vetar u leđa: 

Partneri podkasta:
Raiffeisen banka
Usluge Raiffeisen banke za stanovništvo koje preporučujemo: https://bit.ly/4a84D2c 
Usluge za mala i srednja preduzeća Raiffeisen banke koje preporučujemo: https://bit.ly/3ybUeVR 
– Kompanija NIS
Ananas
– kompanija Idea
U Ideinoj online prodavnici unesite promo kod 1000digitalk i očekuje vas 1.000 dinara popusta prilikom vaše online kupovine!

Prijatelj podkasta:
BiVits ACTIVA Brain Level Up Booster
Kada želiš da živiš i radiš na višem nivou, uzmi BiVits Brain Level Up za više energije i bolju koncentraciju tokom dana!
Izdavačka kuća Finesa
U ovoj epizodi podelićemo dve knjige “Strategija plavog okeana’’ izdavačke kuće Finesa onima koji budu najbrži i najkreativniji sa komentarima, a možete nam slobodno pisati i na info@digitalk.rs i direktno nam uputiti komentar, sugestiju ili primedbu.
Takođe, svi oni koji na Finesinom websajtu poruče knjige i unesu promo kod digitalk dobiće 10% popusta na već snižene cene izdanja na sajtu: https://www.finesa.edu.rs/ 

Scroll to Top