Specijal 09: BE-terna: AI in Supply Chain (Primena veštačke inteligencije u lancima snabdevanja)

s09 yt

Ovu specijal epizodu smo posvetili razgovoru na veoma aktuelnu temu veštačke inteligencije i mašinskog učenja (AI i ML), uz primenu u oblasti Supply Chain-a (lanca snabdevanja), i radili smo je u saradnji sa kompanijom BE-terna. Sagovornica nam je bila Božidara Cvetković, koja je poslednje tri godine u kompaniji BE-terna na poziciji Data Analytics and AI Team Leader, a pre ovog korporativnog iskustva nosi bogato višegodišnje iskustvo sa naučnog instituta Jožef Stefan u Ljubljani, gde je i doktorirala. 

U razgovoru sa Božidarom, dotakli smo se ključnih razlika ali i sličnosti između rada na projektima u okviru naučne zajednice i u privredi, zatim smo prodiskutovali sve probleme koje nosi Change management, odnosno implementacija inovativnih rešenja poput AI i ML u kompanijama, i izazovima sa kojima se Božidara i  njen tim susreću pri implementaciji ovih rešenja. 

Pandemija Covid-19 virusom, ali i sve složenija društveno-ekonomska situacija u svetu donose velike disbalanse kada je u pitanju transport, snabdevanje, kretanje roba, sistemi prodaje, i upravo tu sistemi supply chain-a koji koriste inovativna rešenja sa AI i ML tehnologijama imaju prednost jer optimizuju sve procese, daju bolja predviđanja i predikcije.Na sjajnim primerima smo objasnili značaj primene ovakvih rešenja, a dotakli smo se i nekih drugih oblasti gde se rešenja koja koriste AI i ML mogu upotrebiti vrlo uspešno, poput modeliranja klijenata, predviđanja ponašanja, sistema preporuke (servisa, proizvoda, narednih koraka, strategija, cena, promocija I sl.), Predictive maintenance i sl…

Na samom kraju, Božidara namje dala svoje zaključke u pogledu kako vidi dalji razvoj AI/ML tehnologije, gde će imati najveću primenu, te koji su to ključni benefiti koje AI tehnologija može doneti poslovanju jedne kompanije.

BE-terna je jedna od vodećih evropskih implementatora poslovnih rešenja. Kao provajder sveobuhvatnih usluga, kompanija je specijalizovana za optimizaciju poslovnih procesa i implementaciju poslovnih rešenja globalnih vendora, poput Microsofta, Infora i Qlika. Kompanija nudi ERP, CRM, BI, AI i HRM rešenja. Klijenti BE-terna grupacije su globalne korporacije i inovativne kompanije srednje veličine koje žele da steknu konkurentsku prednost putem uvođenja i korišćenja modernih i sveobuhvatnih poslovnih aplikacija u Cloud-u.

Božidara Cvetković, Data Analytics and AI Team Leader @ BE-ternahttps://www.linkedin.com/in/bozidaracvetkovic/

Korisni linkovi:
https://www.be-terna.com/
https://www.be-terna.com/solutions/analytics-and-ai/demand-forecasting
https://www.be-terna.com/insights/want-to-optimize-your-inventory-heres-how-ai-does-it

Scroll to Top