digitalk Niš 2025

Predavanje

subota 25. oktobar

17:40 - 18:40

Podelite ovaj članak na društvenim mrežama:

Panel: Priče iz majstorske radionice

Goran Magdić

Već više od 15 godina jedno od najprepoznatljivijih lica srpske IT-scene, Goran je svoju karijeru započeo upravljajući infrastrukturom jednog od vodećih hosting provajdera u regionu. Prvih deset godina posvetio je usavršavanju u oblasti infrastrukture, mreža i servera, a poslednjih godina radi kao DevOps inženjer u kompaniji Simplicity.

Pored profesionalnih poduhvata, Goran je i strastveni hobista: njegovi prijatelji redovno prate njegove DIY projekte za porodicu i prijatelje na društvenim mrežama. Već skoro 10 godina, zajedno s nekoliko najbližih, organizuje autentične food ture za posetioce Srbije pod brendom Taste Srbija, koje uživaju izuzetne kritike na svim kanalima.

Goran je, ukratko – čovek koji balansira između kodiranja, kulinarstva i dobre kafe, koji svaku priliku koristi da sa porodicom pobegne makar do Kosmaja, a idealno i negde dalje u prirodu.

Nikola Barjaktarević

Nikola Barjaktarević je osnivač i glavni majstor juvelirske radionice Barjaktarević, sa više od 14 godina iskustva u oblasti ručne izrade nakita, ručne gravure i gemologije. Njegovo interesovanje za ovaj zanat rodilo se pre više od decenije, kada je odlučio da usavrši veštine koje su u savremenoj zlatarskoj industriji bile gotovo zaboravljene.

U njegovoj radionici poseban akcenat stavlja se na kvalitet i autentičnost ručne izrade. Za razliku od industrijske proizvodnje, Nikola se opredelio za put bez kompromisa, svaki komad nakita nastaje isključivo ručnim radom, prolazeći kroz njegove ruke u svim fazama izrade. Na taj način svaki predmet nosi pečat jedinstvenosti i izrađen je da traje generacijama.

Davorin Majhenšek

Davorin Majhenšek je započeo svoj profesionalni put završetkom elektrotehničke škole i upisom studija Informatike, koje nije priveo kraju jer ga je životni put odveo u ugostiteljstvo. U toj industriji proveo je više od 20 godina, a iskrena ljubav prema gastronomiji ostala je prisutna do danas. Davorin je i dalje Chef kuhinje na Exit festivalu, dok kod kuće uživa u druženjima sa prijateljima i gostima kroz gastronomiju.


2010. godine, zasićen gradske gužve, preselio se iz Novog Sada u Vrdnik i započeo novi životni put, uz porodicu i decu. Kroz kupovinu malih ručnih mašina i rad od nule, počeo je da obrađuje drvo, što je dovelo do nastanka brenda “Vrdnik drvo”. Pod ovim brendom proizvodi unikatne artisan komade od drveta, sa ciljem da ulepša domove, ali i da oplemeni Horeca segment praktičnim i kvalitetnim drvenim proizvodima.

Dalibor Trkulja

Dalibor Trkulja je porodičnu kovačku radionicu osnovao 2014. godine, sa ciljem da očuva i neguje tradicionalni način kovanja sečiva. Radionica se bavi unikatnom, ručnom izradom noževa i drugih sečiva uglavnom od damaskus čelika, koji nastaje spajanjem dve vrsta čelika kovanjem u slojevima.

Najčešće izrađuju kuvarske i kuhinjske noževe, kao i noževe namenjene boravku u prirodi i lovu, dok se u ponudi nalaze i sekirice i razni drugi predmeti od damaskusa. Svaki proizvod nastaje po ideji i želji kupca, što svaki komad čini jedinstvenim.

Pored izrade sečiva, radionica proizvodi i kožne futrole, kao i druge predmete od kože, čime zaokružuje proces stvaranja autentičnih i trajnih rukotvorina.

Scroll to Top